De utvalda, del 1, Tankeläsaren av Kristin Cashore

Jag tror inte jag behöver presentera så mycket om den här boken, den är ju rätt känd. Kanske mest känd under sitt orginal namn "Graceling". Det mesta jag har hört om den är att den är "skitbra" och "jag läste ut den på tre dagar!". För mig tog det mycket längre tid. 
 
Jag tyckte inte om den. Den var inte bra. Boken kändes platt. Jag fick ingen känsla, jag tyckte inte om huvudpersonerna, i mitten av boken försvann spännignen och allt kändes trökt. Jag förstår inte hur jag orkade läsa ut den. I vanliga fall skulle jag lagt av för länge sen, men jag stod ut. Jag hoppades att den skulle bli bättre. Jag bad om det. Blev det de? Nej.
 
Okej, till karaktärerna. Alla kändes så på klistarade på något sätt. Katsa kändes onödigt dum, Po onödigt charmig ovs. Alla kändes... Fake. Ingen som man skulle tro att de kunde komma ut ur boken eller relatera till. Och det är en fantasy, att kunna döda personer hur lätt som hälst hör inte till min vardag, men att de ska vara så bleka... Nej, det var sorligt.
 
Språket var inte bra. Även om det är en barnbok behöver man inte skirva "Nåväl" i varje dialog. Även om det kan ha med mr/mrs/miss översättare att göra så måste de ha fått det någonstans ifrån. Det var inte optimalt språk med andra ord. 
 
Något jag måste ge Kristin är att spänningen höll igenom boken ända fram till Katsa och Po kommer iväg på desas uppdrag. Då föll det. Men i slutet byggdes det upp igen. Även om jag inte på något sätt önskade Katsa någon lycka så ville jag ändå veta hur hon skulle lösa det hela. Men som tur var blev det lite spänande i slutet, men någon (SPOILER!) epic slutstrid kom aldrig, vilket jag tyckte var lite synd.
 
Nej, tummen ner från mig!
 
 

Film!

Vem har inte missat de två nya stora film nyheterna? Först så säger de att Cirkeln ska bli film, sen ser man Catching fire trailern. Lycka?!
Vill veta mer om Cirkeln? Klicka på le bild.

Eld av Mats Strandberg och Sara B. Elfberg.

!!!Spoiler varning, om ni inte läst Cirkeln!!!!
 
Ja, vad kan man säga om den. Eld är en bra fortsättning på Cirkeln. Man får möta de Utvalda i slutet av deras sommarlov, innan de börjar andra ring. En grupp har startas i Engelsfors, Positiva Engelsfors. Den gruppens ledare är Elias mamma. Men är det inte något mystiskt om den... Nu har även Rådet bestämt att Anna-Karin ska ställas in för rätta för det hon gjorde i Cirkeln. Hur kan tjejerna smita undan detta? Allt detta plus familj/vänner/pojkvänner/soss problem. Ja, jag kan ju inte säga att jag är avundsjuk på tjejerna.

 

Jag gillar att man nu för läsa ur Lennéa och Idas synvinklar. Det saknade jag i Cirkeln. Jag tycker ändå att Eld vad en halvt snäpp sämre, det har inte med spänningen att göra. Det har med deras tröghet att göra. Visst man vill ha med så mycket som möjligt, men vissa delar kändes så onödiga. Det med Minoos moster (eller vad det nu är). Hon är med typ fyra sek och sen ba... Borta. Såna saker är onödiga.

 

Annars så skulle jag nog säga att det är en bra fortsättning på en bra etta.


Cirkeln på engelska!

Nu ska Cirkeln ges ut på engelska i USA! Superkul för alla amerikaner!
Klicka på bilden så kommer du till förlget som ger ut boken.

This or that

Jag hittade en ganska intressant this och that på bokhora.se. Det inlägget hittar ni hääär.
Physical book or e-book?
Jag tycker nog bäst om ne bok i handen än på internet. Är inte van att läsa på en "liten" skärm och trivs bättre med en bok i näven.
 
Audio or book in hand?
Det beror på vad jag gör. Ska jag typ pyssla eller något likande kan det vara sjönt att lyssna på en bok, men att läsa själv burkar vara roligare. När jag lästa twilight-serien så gjorde jag ett brake med att lyssna på en bok istället för att läsa den. Men det brukar hända att jag kan störa mig på hur de som läser in böckerna läser. Så bok i handen, måste jag nog säga.
 
Paperback or hardcover?
Jag måste säga att jag tycker mer om de "hårda" böckerna än de mjuka. Är inte så rädd att de ska gå sönder. (Bra översättning också... Hårda böcker xP)
 
Adult or Young Adult?
Har inte läst någon klassisk YA-bok, så måste säga att vuxenböcker är mer lockande. Men ska definitivt undersöka YA-böcker!
 
Series or standalone?
Alltså böcker i en serie eller böcker utan en serie. Jag måste säga att det kan vara kul att läsa böcker i en serie, men det är sååå jobbigt att vänta tills nästa bok kommer ut. Plus, att ibland märks det att författarna  har svårt att hålla hög standard (eller vad man ska säga) igenom hela serien. Men man glömmer lätt en ensam bok. Agh, svårt val! Det får bli.... Ensam stående böcker.
 
Dog ears or bookmarks?
Ingen av dem! Jag brukar försöka komma håg sidnummret istället, bra för minnet.
 
Breaking the spine or barely opening the book?
Beror på vilken sorts bok och vart jag fått boken ifrån-. Är det en pocket och den är min är jag mycket försiktig med den. Men annars så brukar jag öppna boken.
 
Borrow or buy?
Jag är fattig så, låna böcker på bibblan är mitt alternativ.
 
Bookstore or online?
Bokaffär. Gå in, hitta en bok, köpa den, och bara åka hem och läsa.
 
Fiction or non-fiction?
Har inte läst så mycket non-fiction så... Det får jag ta i och göra!
 
Fantasy world or real life issues?
Fantasy, det finns fler roliga möjligheter där.
 
Kindle, iPad, or other?
Äger inget av det, men en iPad vore väl trevligt.
 
Monster read or short & sweet?
Är från bok till bok. Eld gjorde det inget att den var lång och tjok, medan Så länge vi båda andas var nästan en plåga...
 
Starry-eyed romance or full of action?
Full action med lite romans. Inget tutt-i-nutt här inte!
 
Curl up in a Snuggie or bathe in the sun?
Jag har svårt att koncentrera mig så "curl up in a Snuggie". Detmed muisk, halelhulja!
 
Read the review or decide for yourself?
Om jag hittar en bok som verkar intressant kan jag läsa om vad andra tycker och sedan bestämma mig. Men offtast tycker jag om att bestämma själv.
 
Zombies or unicorns?
Zombiecorns! :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0