Stopp i uppdatering

Har fortfarande hur mycket insperation som helst, men det har kommit lite hinder ivägen. Hindret är kallat livet. Förklaring här. Jag hoppas ni förstår att jag är lite ledsen nu och inte kommer uppdatera så flitigt som förut men det kommer. Jag lovar.

Frågor och svar!

HIttade (eller vad man nu ska kalla det) det här testet på Bokhoras blogg (vilket för övrigt är en av mina favoit bloggar just nu), och tänkte svara på frågorna. Se deras svar och Mats Strandbergs svar här och här.
 
1. Vilken bok läste du senast?
How to be a woman av Caitlin Moran. Bra bok, mer om vad jag tycker i separat inlägg.
 
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Pojken som svävade av John Boyne. Underbart charmig hitills, älskar lite Roald Dahl-ich böcker. Har så fina bardoms minnen av de.
 
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Kvinnor: 25 Män: 22. Bör läggas mäke till att flera av de är dubbel författare och att jag är osäker på en japansk manga författare. Men det står ändå rätt tydligt vem som leder...
 
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Om den är dålig och jag måste läsa den, te.x till skolarbete, så ja det kan hända. Annars kan jag upptäka det när jag läs en bit: "Oj, bara hälften kvar! Hur kommer de lösa detta?". Har slutat med det nu, när jag slutat med bokmärken, men ni fattar nog vad jag menar.
 
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Recensioner, både via tv,bloggar och i tidningar. Det är väl det vanligaste. Även när jag surfar runt på online bokaffärer får jag tips. Sedan är det ju alla böcker som är uppställda på/i bokhyllorna på bibliotek intressanta.
 
6. När blir en bok för lång?
Kan en bok bli för lång? Jag tycker inte det. För tung kan den bli, men inte för lång. Kanske bibeln är något för lång(?).
 
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jupp.
 
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Måste nog också bli "How to be a woman". En bok som rekomenderas till både kvinnor och män.
 

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Ja. Det är så ekelt när man sitter och stör sig på en karaktär eller två. Eller språket. Det är olika när jag brukar ge upp, ibland innan första kapitlet är slut eller i hälften av boken. Nu när vi ändå är inne på ämnet så har jag en gång tvingas sluta läsa en bok, för att jag blev så förbannad på läraren. Gud, karaktärer!
 
10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Häst-böcker, utan tvekan. Dock har jag lagt undan de flesta nu så. Men hästar. Då är det allt från riktiga "War horse" berättelser till "April, april Sigge!". Lagom stolt.
 
 
 
 
 
 
 

How to be a Woman

 
 
Boken är vad jag skulle förklara en biografi/komedi/inpirerande/jag-vet-inte-vad-jag-vad typ av bok. Med inslag av sin uppväxt berättar Caitlin om hur hennes åsiket byggds upp och försöker i varje kapitel, med hjälp av sina erfarenheter, svara de frågor en kvinna ställer sig mest, allt från skönhetsideal till om man ska ha barn eller inte.
 
Om jag ska vara ärlig, var jag lite rädd med att läsa den här boken. Inte för handlingen, den har ju inte en direkthandling, utan för att jag skulle tycka boken var jobbig. Jag har, nummer ett, aldrig läst en sådan här bok förut. Jag har inte äns lagt en tanke på att läsa en biografi i mitt liv, tills den här boken. Som tur vad så gjorde Moran min upplevelse inte till ett skräck exempel utan till en rolig stund. Hennes meningar och liknelser får en att dra på munen. Även om jag är lite för ung och för svensk för att förstå alla liknelser, så är det flera gånger i boken som får mig att skratta till. Nummer två är Caitlins feministiska åsikter. Jag har så svårt med feminister. Ta mig inte fel, är själv en feminist, men över drivna feminister som hittar fel i allt. Får gåshud bara jag tänker på det. Men det visar sig snart att Caitlin är lite som jag när det kommer till feministiska frågor. Dock är hon mer seriös, jag brukar ta saker med en klack spark. Orkar inte gå in på debatten om feminism, men det var en sak som gjorde boken mindre jobbig. Saknandet av de galna superfeministerna.
 
På det stora hela gillade jag boken. Den var rolig och stannar lätt kvar vid mitt minne, men jag är nog lite för ung för att fårstå allt. Får nog läsa om den när jag blivit äldre, kanske när jag skaffat mig jobb, man och är (mot all förmodan) gravid med en bebis. För om det är något boken fått mig att inse, jag vill inte föda barn. Än i alla fall...
 
Orginaltitel: -
Sidantal: 320
Översättare: -
Annat om boken och författaren:
Är man mer sugen på att läsa den på svenska? Då heter boken "Konsten att vara kvinna" och finns att införskaffas här.
 

The making of Harry Potter

För er som inte visste det, så har jag varit i London. Jag var där första veckan på sommarlovet. Där var vi på en massa roligheter, som London Eye och Madame Tussauds. Men min helt klara favorit var "The making of Harry Potter". För er som inte vet vad det är så är det ett museum fyllt av Harry Potter saker, från små handskrivna brev från Hogwarts till hela fucking the great hall (vad det nu heter på svenska...)! Det är ett måste för alla HP-fans där ute som ska till London. Det ligger ca en timme utanför London, men det är helt klart värt det! Här kommer en del bilder från min tripp dit.
Mer info på deras hemsida som finns häääär.

Ny design

Inte så mycket att säga, enkel helt enkel. Nu ska jag fortsätta med min novell läsning. Kanske skriva en kort novell också. Hörs!

Resten får du ta reda på själv

 
Well, det var ett tag sen jag läste denna så jag ska väl göra mitt bästa att skriva en resention.

Som backside texten antyder så handlar boken som Samantha som, tillsammans med sina vänner är, skolans populäraste gäng. Eller, som jag skulle uttryckadet, skolans bitchar. Men en kväll så dör Samantha efter en fest ute i skogen. Under mystiska omständigheter, som det står på baksidan. När jag läste det så blev det lite av en chock. En bilolycka (nej, det är ingen spoiler det händer i första kapitlet), seriöst? Vad är det som är så mystiskt av det? Det är ju såklart om vad som orsakde olyckan. Sen brakar berättelsen los i hur hon försöker lösa mysteriet och rädda sitt liv.
 
En sak i taget, låt oss börja med karaktärerna. Den här boken skildrar från synvinkeln man vanligt vis inte får se, mobbaren. Jag tycker det är intressant och att Lauren gör det på ett bra sätt. Kan jag identifiera mig med huvudpersonen? Ja. Alla karaktäer? Nja, lite tagna ur en film som ett amerikanskt high school. Känns lite fake och uttjatat. Sedan så stör jag mig ibland på Samanthas kompisar. Lite lagom blonda kan man tycka...
Men ja, helt okej. Mer som Samantha, jag giller henne. Hon är inte som andra karaktärer och bryter ihop och tycker synd som sig själv genom hela boken. Nej, hon tar tag i saker och tar kontakt med människor. Go girl!
 
 
Är handlingen bra? Ja, för att vara en bok som är så lätt att upprepa sig och vara tråkig. Samanthas val gör att det utspelar sig olika och det gillar jag. Så, en bra handling till en bra bok.
 
Språket är enkelt och varierat. Dock fattas det en del "- tecken (vad de nu kallas) och de dycker även upp sånna på fel ställen. Tryck fel? Ha räven sätt det i boken jag läser nu (Pojken som svävade) och jag tycker det är synd. Jag är en sådan person som stör mig något så otroligt på sånt. Det tar bort en del av min läs-upplevelse, det får en att inse att man läser och inte lever i berättelsen.
 
Men över det hela taget så är "Resten får du ta reda på själv" en bra high school roman om man vill läsa något annorlunda. Jag ger Lauren Oliver ett klart godkännt för sin första (?) roman utgiven på svenska.
 
Orginaltitel: Before I fall.
Sidantal: 475 1/4.
Översättare: Jessica Hallén
Annat intressant om bok/författare:
Filmrättigheterna är sålda, så vi kan hoppas på en film (som skulle bli rätt bra, enligt mig. Lauren Oliver har även en annan roman utgiven på svenska, "Delirium", som nog kommer ses över i framtiden.

Har så häääär mycket insperation nu

And its awsome! :D

Lånat från biblan

Nu jävlar får man ta i och skriva lite!

Ny inlånade böcker!
 Från väsnter:
Rör mig inte av Tahereh Mafi
Harry Potter och den flamande bägaren av J.K Rowling (Ska jag nämna hennes nya bok utgiven under pseudonym?)
Pojken som svävade av John Boyne.
 
Jag är nog mest sugen på att läsa Pojken som svävade, kul att läsa något mer av John Boyne. Han råkar ju inte skvivit en av mina favorit böcker genom tiderna (Pojken i randig pyjamas). Jag har just nu läst fyra kapitel och är nöjd. Bilderna i boken är underbart söta! Rör mig inte ska bli intressant ny författarina och ny lite magi serie. Kul! Harry Potter... För att man inte äns behöver en titel på framsidan för att veta vilken serie det handlar om, thats way!
 

RSS 2.0