Linas kvällsbok 1 & 2

Jag lånade linaskvälls bok på biblioteket här i sundsvall, det var en dubbel bok (eller vad man ska säga) med både bok numero uno oh dos i. Så jag skriver kort om båda böckerna.
 
Linas kvällsbok handlar uppenbarligen om Lina. Hon bor i staden Rödköping tillsammans med sina vänner, Thea, Carro och Malin. Linas liv består av lögner. Hon ljuger om att hon kysst en kille (vilket hon inte har) och att hon är kär i sin kille (inte en kille i sjuan). Så hon skaffar en kvällsbok, inte en dagbok eftersom hon bara kommer att skriva i den på kvällen. Där skiver hon sanningen och bara sanningen.
 
Handlingen var helt okej, typisk handling för en svensk "tjejbok". En tjej som har problem med killar, känslor, kompisar och att passa in. Men det som gjorde bokens speciell var Lina, och hennes berättarröst. Vi som läsare får ju läsa hennes privata kvällsbok. Hon är ärlig. Man får vet vad hon känner och tänker och hennes ärliga kommentarer till allt. Vad hon tycker. Lina som karaktär är en person jag skulle vilja vara vän med. Om jag ska vara ärlig så påminner hon lite om mig i mellanstadiet (hon går i nian...). Lite osäker på livet och vart man hör hemma. Men plötsligt (eventuell spoiler!) så tar hon tag i sig själv, ger fingret åt sitt gammla jag och bli en ny ärlig person. I like it! Från osjälvständig tråkig tjej, till en mer självständig brud. Go Lina i slutet av bok ett!
Orginaltitel: -
Sidantal: 248 
Översättare:  -
Illustratör: Författaren Emma Hamberg
Annat om boken och des författare: -
 
Andledningen till att jag lånade den här boken, mest för att jag behövde omväxling och lite "hjärndött" läsande. Jag behövde omväxling. Men jag läste ut de båda böckerna (ca 300 sidor var). Men jag blev positivt överaskad av båda! De var bra. Bättre än mina förväntningar.
 
Lite som de båda böckerna har gemensamt. Språket i böckerna är så fint och bra, det känns troligt att en 15/16 åring skulle kunnat skriva det. Lite miss i fakta här och var, typ att p-piller skyddar mot klamydia(ANDVÄND KONDOM BARN!!!). De skulle inte kunna vara idag, eftersom böckerna är utkommna 2003 respektive 2006. Jag som är i samma ålder som Lina i böckerna och i skrivandets stund, sakanar vissa detaljer. Som exempel, Facbook, Kik och en massa andra saker. Tänk hur fort teknologin utvecklas... Det är en till grej, men det händer bara i andra boken så det skriver jag där.
 
Boken har film omslaget.
 
Innan vi fortsätter så tar jag fram min radioröst och uppmärksammar er läsare att eventuella spoilers av den första boken kan förekomma i nästa stycke.
 
I Linas kvällsbok 2 - två killar och ett hjärta, så flyttar Lina till Hälsingland (pekar på mig själv) för att börja på gymnasiet i Bramhed. Det betyder att hon måste lämna sin familj, sin bästa vän och sin underbara pojkvän i Rödköping. Lina är förstås olycklig. När hon kommer till skolan så träffar hon Zinat, en tuff tjej som inte är rädd för något. Och så träffar hon Kevin. Kevin röker harsch, är ute och super, knullar och slåss. Men Lina känner en dragning mot honom. Är hon kär? Men hon har ju Ivan...
 
Handlingen var upplagt till ett spännande svårt att välja drama (eller vad man ska kalla det, inte triangeldrama i alla fall) mellan Lina, Kevin och Ivan. Men så blev det inte. Det blev mer, "jag gråter i hundra sidor, väljer en, gårter i hundra sidor till för att jag inte får den jag väljer"-drama. Linas go, försvann. Jag blev bara irriterad på henne. Det var som om jag vill be henne att torka tårarna och gaska upp sig. När du redan valt, varför kan du inte bara go for it, istället för att ligga och gråta. Nä, bok två är inte lika bra som bok ett, men den slutade lyckligt i alla fall.
 
Grejen jag pratade om tidigare, är att polisen inte blev inkoplad. Det känndes alldeles för mystiskt. (Spoiler!) Kevin och Joel stjäl en massa skaer och förstör, men polisen kommer inte och plockar in de! Ingen anmälan, fast alla verkar veta att det är de som gjort det även lärarna. Polisen är bara ett tomt hot genom hela beröttelsen. Det är så tråkigt, kan de inte tas in till förhör åtminstone?
 
Orginaltitel: -
Sidantal: 302
Översättare:  -
Illustratör: Författaren Emma Hamberg
Annat om boken och des författare:
Emma Hamberg har gett ut fler böcker. Hennes senate kom ut 2008.
Linas kvällbok finns även som film.

Önskelista se bokstyle

Jag har en lagom lång och mysig önskelista över böcker jag vill ha på min födelsedag. Här är den:
Slated - Teri Terry 
The great gatsby 
Kodnamn Verity - Elizabeth wein 
Vi måste sluta ses på det här sättet - Lisa Bjärbo &Johanna Linbäck
Insurgent - Veronica Roth
City of bones 
The meaze runners
Clockwork angel 
Jokern - Markus Zusak
Beautiful creatures 
Fjärde riket - Maria Nygren 
Tell the wolfs Im home
The selection
Live by night
50 shades of gray
Agaat
Enders spel 
Two bots kissing
De odödas regler
Openly straight 
Unspoken 
Den nya människan
The culling
Starters
Lite ihop
Drömgångaren
All our yresterdays
Sommarhuset
The falut in our stars - John Green 
ni får ursäkta min supebra engelska... Det år alla fall de jag vill ha. Någon som vill skicka ett bokpaket till lilla mig den 22?
 
 
 
 
 
 

Agusti sammanfattning

 Jag skämms... Detta är inte bra...
En, bok... En bok.. Tjock i och för sig men det är bara en. Det kommer bli bättre i september det lovar jag!
 

RSS 2.0